Koningsdag

27 april 2017


“Koningsdag als beleving”

Met zo’n titel boven een stukje tekst denk je al gauw aan een loze reclamekreet van iemand die zijn/haar evenement net iets meer bijzonder wil maken dan anderen. Toch zit er wel een kern van waarheid in. Als we de Koninginnedagen meetellen wordt er in De Kwakel al tientallen jaren een openluchtfeest georganiseerd in de laatste week van april.

Verdeeld over de dag komen er toch zo’n 500 bezoekers een kijkje nemen in het dorp. Waarom doen ze dat? Thuis is de Koninklijke familie op televisie, je pakt een glas fris of bier uit de koelkast. Allemaal veel makkelijker en goedkoper als eropuit trekken naar de festiviteiten gaan van bv. Koningsdag of Polderfeest.

Een organisatie die zoiets op poten zet zal met iets extra’s moeten komen. Zij moet de bezoekers zien als gasten en hen het gevoel geven dat ze iets bijzonders gaan meemaken.

Op Koningsdag kijken we niet naar professionele sporters maar naar kinderen uit de buurt die vreselijk hun best doen bij de kinderspelen. We gaan niet luisteren naar een landelijk bekende band die duizenden platen verkoopt maar naar een band die leuke muziek speelt en waarvan je misschien de bandleden persoonlijk kent.

Je drinkt gezellig met vrienden een biertje omdat je weet dat de opbrengst niet terecht komt bij een of ander mega-bedrijf maar gewoon in De Kwakel blijft. Misschien de belangrijkste reden om te gaan is dat je er zeker van kan zijn dat de organisatie in handen is van een grote groep vrijwilligers die stuk voor stuk de allerbeste gastheren/dames zijn die je jezelf maar kan wensen.

We spreken elkaar, tot ziens.

Albert Blommestijn

Voorzitter Oranje comité

> Bekijk hier het programmaoverzicht

 


Algemene informatie

Parkeren: Hierbij verzoeken wij u vriendelijk uw auto vanaf ‘s avonds 26 april niet op het Dorpsplein, maar elders in het dorp te parkeren.

Openbaar vervoer (buslijn 147): Arriva maakt op 27 april gebruik van de alternatieve route die via de Noord-Zuidroute om De Kwakel heen loopt.

E.H.B.O.: St. Vincentius, de E.H.B.O.-vereniging is de hele dag met vrijwilligers aanwezig (meer informatie).

Voor de inwendige mens:
Kwaliteitsslagerij Eijk en Veld verkoopt vanuit een kraam hun beroemde saté en andere smakelijke producten. Snackbar ‘t Trefpunt is de hele dag geopend voor overheerlijke snacks.

De Hobbyclub zorgt voor een kinderbar en snoepkraam. De verkoop start na afloop van de kinderspelen en vindt plaats voor het Dorpshuis.

Het Dorpshuis en café Cobus verzorgen de drank- verkoop buiten. Uiteraard gelden voor het schenken van alcohol dezelfde nieuwe regels die sinds enkele jaren gehanteerd dienen te worden (geen nuttiging en verkoop aan personen onder de 18 jaar).

Opening van het feest
De officiële openingshandeling van deze feestdag vindt plaats rond ± 10.45 uur in aanwezigheid van onze burgermeester mevrouw Oudshoorn.

Sponsoren Koningsdag
Graag wil het Oranjecomité cafetaria ’t Trefpunt, Kwaliteitsslagerij Eijk en Veld, café Cobus, het Dorpshuis De Quakel en de Rabobank bedanken voor hun medesponsoring van deze Koningsdag.

Attracties buiten
Net zoals tijdens vorige edities, staan er buiten voor de kinderen diverse gratis attracties. Een voor de kleinsten en voor de iets oudere kinderen staat er een springkussen.

Koningskaarten
In het Dorpshuis
‘s Middags is er een klaverjaswedstrijd in het Dorpshuis onder leiding van Lydia Verkerk. We wijzen u erop dat er dit jaar drie kwartier eerder gestart wordt dan voorheen, dit op verzoek van de beheerder Edward Verburg.
Let op: Inschrijving vanaf 12.15 uur en aanvang klaverjassen 12.45 uur.

Slecht weer programma
Mochten de weersomstandigheden op 27 april zo slecht zijn dat het feestprogramma (letterlijk) in het water valt, dan zal er een alternatief programma uit de kast worden gehaald. Dit alternatieve programma zal worden afgewerkt in het Dorpshuis.

Hangt ook u de vlag uit?
Op Koningsdag gaat natuurlijk ook de vlag weer uit! We hopen dat het rood-wit-blauw weer de straten gaat kleuren in De Kwakel. Er worden op Koningsdag 50 adressen in De Kwakel geloot. Leden van het Oranjecomité gaan op pad om te controleren of op deze adressen de Nederlandse vlag correct uithangt. Is uw adres geselecteerd en heeft u de vlag uithangen.

Muziek
De hele dag wordt er door DJ Dennis gezellige muziek op het dorpsplein gedraaid en zal hij de diverse onderdelen van “commentaar” voorzien.

Fotografie
Het Feestcomité bedankt Annemarieke Verheij en Dirk Plasmeijer voor het beschikbaar stellen van de schitterende foto’s in deze Oranje-editie 2017!


De Kwakel Centrum