De Kwakel Toen & Nu


 

De Ruilverkaveling 40 jaar in bedrijf (1977-2017)

Het gebied Ruilverkaveling (RV) begint bij Halfwegen aan de westkant van de Drechtdijk tot aan de Noord-Zuidroute (N231) en als afscheiding van de Ringvaart tot aan het tuinpark Het Kort Eind. In vroeger tijden werd het gebied vanaf Halfwegen tot aan de Amstel, de westkant, de ‘Vrouwen Acker’ genoemd. Later is deze naam Vrouwenakker naar de andere kant van de Amstel verschoven.

Het district aan de oostzijde van de Drechtdijk heette vroeger ‘Steenwyckerveld’ (nu de Uit- hoornse Polder), het gebied aan de westzijde heette al heel lang ‘Het Bezwooren Kerf’. Deze oude namen leven nu voor als straat- namen: Steenwijkerveld, Bezworen kerf en Halfwegen. De andere staatnamen zijn het Korte Eind, het Lange Eind en het St. Janspad. De laatste naam is vernoemd naar de oude eigenaar van dit gebied, de Proostdy van St. Jan, beter bekend als de Bisschop van Utrecht, oftewel ook het Sticht genoemd. De Bisschop van Utrecht twistte in deze distric- ten altijd over elk stukje zwarte grond tegen de Graaf van Holland.

In 1964 is er een begin gemaakt door verschil- lende grondeigenaren, boeren en tuinders, om te gaan te verkavelen. Veel boeren hadden op verschillende plekken land, vaak ver uit elkaar met veel vaartijd, erg onlogisch allemaal. In die tijd wilden er steeds meer jonge Kwakelaars tuinder (kweker) worden met grotere stukken grond aaneen. Veel praktischer natuurlijk.

De auto kwam opzetten in die jaren en kwekers brachten hun producten zelf naar de veiling. Na de verkaveling waren de stukken grond breder in plaats van langer.

De stichting Stivas is opgericht in 1965 om de knelpunten op te lossen en te overleggen over de grondruil en waterbeheersing, hierin zaten adviseurs van de provincie.

De leden van de LTB De Kwakel vormden ook een contactcommissie van boeren en tuin- ders van de Drechtdijk.

Op 24 augustus 1973 werd het startsein gegeven voor het begin van de bouw. Aannemer was de Kwakelaar Theo Omtzigt, die het gebied op zijn duim kende. De aanleg van de wegen, de nutsvoorzieningen en de totale verkaveling heeft 4 jaar geduurd.

In het najaar van 1977 werd er een 24 uurs Solexrace gehouden op de nieu- we wegen, een grandioos spektakel.

Op 5 oktober 1977 werd het hele project afgesloten en geopend, klaar voor de toekomstige jonge tuinders van De Kwakel.

Het is dit jaar 40 jaar geleden dat het is aangelegd; wat toen toekomst was, is nu alweer verleden tijd.