Programma Koningsdag 2019


Programma in het kort

Locatie: Dorpsplein bij het Dorpshuis

09.30 De kleuters versieren hun fiets thuis of bij het Dorpshuis
10.00 De kleuters rijden een rondje door het dorp
10.45 Officiële opening 11.00 Aanvang kleuterprogramma in het Dorpshuis
11.00 Aanvang kinderspelen en zeskamp
12.12 Inschrijving klaverjassen in het Dorpshuis
12.45 Aanvang klaverjassen in het Dorpshuis
12.15 Einde kinderspelen, telling en de prijsuitreiking
13.00 Start vrijmarkt (tot 15.00 uur)
14.00 Puzzelspeurtocht
15.15 Inschrijving en start Panna voetbal
15.30 Start Kop van Jut en schiettent
15.30 Live Muziek van Channel 5 op het plein voor het Dorpshuis
17.30 Sluiting attracties
18.30 Einde buitenprogramma

Eventuele wijzigingen onder voorbehoud.

Slecht weer programma

Mochten de weersomstandigheden op 27 april zo slecht zijn dat het feestprogramma (letterlijk) in het water valt, dan zal er een alternatief programma uit de kast worden gehaald. Dit alternatieve programma zal worden afgewerkt in het Dorpshuis.

Ochtendprogramma

Fietsen, skelters of steppen versieren

Vanaf 9.30 uur zijn alle kinderen uit groep 1 en groep 2 weer welkom om met hun fiets, skelter of step mee te doen met de fietstoer door het dorp. Bij het Dorpshuis kunnen de kleuters met hulp van hun ouders de fiets, step of skelter mooi maken.

Vanaf 10.00 uur rijdt de stoet een rondje door De Kwakel onder muzikale begeleiding van de steelband van Tavenu. De route gaat vanaf het Dorpshuis richting Kwakelse Pad, via de Mgr. Noordmanlaan en een rondje door de Wilgenhof terug naar het Dorpscentrum.

Opening van het feest
De officiële opening van het Koningsdagfeest vindt plaats rond 10.45 uur voor het Dorpshuis. Burgemeester Heiliegers is uitgenodigd om dit jaar Koningsdag in De Kwakel te openen.

Prinsen en Prinsessenspelletjes
Kinderen groep 1 en 2 (bovenzaal van het Dorpshuis)

In de bovenzaal van het Dorpshuis kunnen alle kinderen van groep 1 en 2 meedoen met de spelletjes. Neem je vriendjes en vriendinnetjes mee en kom een kroontje knutselen, chipsketting rijgen, prinsen- en prinsessen spelletjes spelen en je kunt een glitter tattoo laten zetten.

De spelletjes beginnen om 11.00 uur en na 12.00 uur mag je vader of moeder je weer komen ophalen. De spelletjeskermis is voor alle jongens en meisjes van de kleutergroepen op de basisschool.

Koningsspelen
Kinderen groep 3 t/m 5

Ook dit jaar kunnen de kinderen van groep 3 t/m 5 weer meedoen met de kinderspelletjes. De bouwploeg van het Oranje Comité zorgt er weer voor dat er een leuk aanbod van spellen is die traditiegetrouw te maken hebben met het Koningshuis. Voor elke leeftijdsgroep zijn er prijsjes te winnen. Aanvang van de spelletjes is om 11.00 uur, direct na de officiële opening.

Konings Zeskamp
Groep 6 t/m 8 basisschool en klas 1 en 2 middelbare school

Na het succes van vorig jaar gaan we ook dit jaar weer een Konings Zeskamp houden. Net zoals bij de zeskamp op het Polderfeest maak je een team van 4 personen en ga je de strijd aan met de andere teams. Uiteraard staan er bij de Zeskamp zes spellen op het programma, waaronder een Jungle Run stormbaan van maar liefst 17 meter.

Er zijn niet alleen prijzen te winnen voor de beste teams, maar is er ook een originaliteitsprijs voor het team met de leukste outfit.

Het is handig om van tevoren aan je vriendjes te vragen om samen een team te maken en alvast in te schrijven. Dit kan via de website www.polderfeest.nl. Inschrijven op de dag zelf kan ook, maar het Oranje Comité vindt het prettig om te weten hoeveel teams ze ongeveer kunnen verwachten.

Heb je nog geen team? Dat is natuurlijk ook geen probleem, dan maken we ter plekke een team! De Konings Zeskamp begint ook na de officiële opening rond 11.00 uur.

Oranjeijsje
Cafetaria ’t Trefpunt biedt alle kinderen die deelnemen aan de spelletjes en de zeskamp een speciaal Koningsijsje aan. Alle kinderen die meedoen met de spelletjes of aan de zeskamp deelnemen ontvangen na afloop van de begeleiders van het Oranje Comité een heerlijk oranje ijsje.

De vrijmarkt
De inschrijving voor de vrijmarkt start op dinsdag 9 april, dus al vòòr het verschijnen van deze Oranje-editie. Het aanmelden voor de vrijmarkt kan vanaf 9 tot en met 23 april bij Joke Meijer, Rozenlaan 84 in De Kwakel, tussen 17.00 en 19.00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro (dit krijg je na afloop van de vrijmarkt terug als je je kraampje netjes hebt opgeruimd).

De vrijmarkt begint om 13.00 uur en sluit rond 15.00 uur. Voordat er gestart kan worden met het uitstallen van je spulletjes moet je je éérst aanmelden bij één van de marktmeesters (Theo, Bart of Joke). Zij zullen je vertellen op welke plaats je mag gaan staan. Als je na afloop je spulletjes hebt opgeruimd krijg je het inleggeld van 5 euro terug.
Om de vrijmarkt goed te kunnen organiseren, is vooraf aanmelden verplicht. Aan de hand van het aantal aanmeldingen maken we voor ieder kind op het dorp een plekje vrij. Wanneer er kinderen komen die niet aangemeld zijn, kunnen wij helaas geen plek op de vrijmarkt aanbieden.

Wij willen er nadrukkelijk op wijzen dat de vrijmarkt alleen voor kinderen is. Commerciële verkoop door volwassenen is niet toegestaan!

Middagprogramma

Net zoals tijdens vorige edities, staan er buiten voor de kinderen diverse gratis attracties. Voor de kleinsten staat er een springkussen. De oudere kinderen kunnen zich uitleven op de 17 meter lange Jungle Run stormbaan van de zeskamp die de hele middag blijft staan.

Speurtocht
Vanaf 14.00 uur is er een speurtocht uitgezet in de directe omgeving van het dorpshuis. Voor de jongere kinderen is dit een speurtocht met pijlen en foto’s, voor de oudere kinderen is er een whatsapp speurtocht. Je kunt met een groepje van maximaal 5 kinderen meedoen met de whatsapp speurtocht. Het enige wat je nodig hebt is een mobieltje met een 3G/4G internet verbinding en natuurlijk whatsapp.

Onderweg krijg je de aanwijzingen en opdrachten door via whatsapp. Je kunt ook lekkere marshmallows verwarmen boven een kampvuur!

Kop van Jut en Schiettent
Ook dit jaar wordt er weer gedacht aan de oudere jeugd (vanaf 16 jaar) en volwassenen. De Kop van Jut komt terug in De Kwakel. De aloude attractie is altijd een succes bij diegenen die spierballen hebben of denken te hebben. Wie heeft de meeste power van De Kwakel en weet de Kop van Jut het hardste te raken? Daarnaast is er een Western schiettent; Laat de cowboy in je boven komen en laat zien of je (nog) een vast hand en goede blik hebt.

Live optreden van Channel 5
Vanaf 15.30 uur staat Channel 5 op het podium voor het Dorsphuis. Deze band speelt stevige rocknummers en lekkere toffe popsongs van de 90’s tot nu en zal de Koningsdag in de De Kwakel met een feestje afsluiten. Van Zaal Transport heeft weer een trailer beschikbaar gesteld zodat de band hoog en droog staat.

Pannatoernooi
Ook dit jaar is er weer het Panna voetbaltoernooi, voor de jeugd van 10 jaar t/m 16 jaar. Pannavoetbal is straatvoetbal op een klein veldje waarbij 2 tegen 2 wordt gespeeld.

Een panna is een beweging, waarbij een speler de bal tussen de benen van de tegenstander door speelt. Het belangrijkste van een panna is dat de poortende speler zelf balbezit houdt na zijn eigen beweging. Daarmee win je gelijk het spel. Wordt er na 5 minuten spelen geen panna gescoord dan tellen de gemaakte doelpunten. Dit jaar kan je zowel je aanmelden via de voor-inschrijving www.polderfeest.nl, maar je kan ook op Koningsdag zelf je aanmelden voor het panna toernooi. De aanvang van het toernooi is om 15.30 uur

Fotografie
Het Oranjecomité bedankt Annemarieke Verheij, Dirk Plasmeijer en Dorine van de Rotten voor het beschikbaar stellen van de schitterende foto’s in deze Oranje-editie!