Koningsdag 2020 – een bijzondere dag

Koningsdag 2020 – een bijzondere dag

Het Oranje Comité in De Kwakel had een alternatief programma in elkaar gezet voor Koningsdag.

Dat begon voor het Comité al op zondagmiddag. Er waren maar liefst 120 knutselpakketten aangevraagd en deze werden bij de kinderen in de brievenbus gegooid. De kinderen zijn op Koningsdag aan het knutselen geslagen en dat leverde veel mooie, feestelijke foto’s op die werden opgestuurd naar het Comité. Het zal nog moeilijk worden om uit alle inzendingen de mooiste te kunnen kiezen.

Om 10 uur werd de vlag in het dorpscentrum gehesen door Burgemeester Heiliegers. Een zestal muzikanten uit De Kwakel stonden op gepaste afstand van elkaar en speelden het Wilhelmus. Hiermee werd gehoor gegeven aan de landelijke oproep van het Concertgebouw. Het hijsen van de vlag was live te zien op de website van het Feestcomité dus alle Kwakelaars konden online meekijken.

Vooraf hadden maar liefst 51 teams zich aangemeld voor het whatsapp-spel. Dit leverde hilarische taferelen op. Via whatsapp kregen de deelnemende teams 10 opdrachten door die zo creatief mogelijk uitgevoerd moesten worden. De deelnemende teams waren erg enthousiast en het was verbazingwekkend hoe creatief de opdrachten in en rond het huis werden uitgevoerd. Toiletrol-torens van meters hoog, vrolijke koningsdag dansjes, vaders en moeders die verkleed werden als koning en koningin en natuurlijk ook de wc-rol mummies. Het was een zeer geslaagde eerste editie van het whatsapp-spel!

Er werd op Koningsdag flink gevlagd in De Kwakel. Wellicht kwam dit ook omdat er maar liefst 100 taarten uitgedeeld werden op adressen waar de vlag uit hing. Met de historische tractor van Poldersport en aanhangwagen gingen een paar mensen van het feestcomité op pad om de taarten te bezorgen. Met een muziekje en een aankondiging van Bertine werden alle taarten bezorgd.

In de middag ging het Mobiele Bingoteam op stap om bij de 2 seniorenflats aan de Hortensialaan en de Traverse bingo te gaan spelen. Dit was een groot succes. De deelnemers genoten van de bingo, die ook afgewisseld werd met een muziekje. Vooraf hadden de bewoners de bingo-kaarten in de brievenbus ontvangen, en werd er meegespeeld vanaf het balkon. Het uitdelen van de prijzen ging geheel volgens de Corona-richtlijnen want er was een hele lange stok met een emmer eraan die zelfs reikte tot de 4e verdieping, zodat ook die bewoners hun prijs konden ontvangen.

Later in de middag ging de Kwakelse Koningsdag pubquiz van start. Na wat aanloopproblemen met de techniek ging de Quiz een half uurtje later van start, maar dat mocht de pret niet drukken. Door de live-verbinding duurde de quiz wat langer dan gepland, maar ook de Kwakelaars hadden deze dag niet veel meer op het programma staan en hadden gelukkig geduld. Er werd enthousiast meegespeeld. Veel Kwakelse vragen afgewisseld met algemene vragen, en vragen voor jong en oud. Dat de vragen afwisselend waren bleek uit de uitslag; 3 generaties waren uiteindelijk de winnaars van de waardebonnen voor Cafe Cobus. Inge Rijnders, Rene de Jong en Elisabeth van der Hulst waren de winnaars van deze Pubquiz.

Het Feestcomité van De Kwakel – dat zich op Koningsdag altijd voor 1 dagje Oranje Comité noemt – heeft genoten van het enthousiasme van de Kwakelaars om van deze vreemde Koningsdag toch nog wat te maken. In deze tijden is er eigenlijk weinig te vieren, maar we moeten er met z’n allen wat van zien te maken en zo goed mogelijk door deze periode heen zien te komen. Met deze Koningsdag heeft het Feestcomité getracht voor alle doelgroepen iets te organiseren en iedereen een hart onder de riem te kunnen steken. Voor het Feestcomité was het een zeer geslaagde dag. TV Noord-Holland omschreef de activiteiten in De Kwakel met; “de saamhorigheid spatte er van af”. Dit is voor het Feestcomité het mooiste compliment die zie op deze Koningsdag had kunnen krijgen. Volgend jaar hopelijk weer een normale Koningsdag, maar deze bijzonder Koningsdag kan ook zeker in de boeken als een geslaagde editie.